niedziela, 10 lipca 2011

Uniwersalne ciasto z owocem (na tortownicę)

Składniki
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jaja
  • 1/2 kostki margaryny
  • niecałe 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy lub olejek
Wykonanie
Wsypać do miski mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać. Zrobić dołek, wbić jaja, wlać rozpuszczony letni tłuszcz i śmietanę. Wyrabiać łyżką aż masa stanie się jednolita. Ciasto nie może być za rzadkie. Położyć owoce i kruszonkę.
Piec około 40 minut w temperaturze 180-200 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz