czwartek, 2 czerwca 2016

Prawdziwie pyszne gołąbki

Składniki


- 80 dkg mięsa mielonego z łopatki
- 20 dkg boczku wędzonego zmielonego razem z łopatką
- przecier pomidorowy
- wegeta / kostka rosołowa
- 200g ryżu
- 1 jajko
- 2 duże cebule
- pieprz, sól, majeranek,

Przygotowanie farszu

Zmieszaj mięso, jajko, posiekane cebule, przyprawy, 2 łyżeczki wegety w misce i ręcznie ugnieć farsz. Kiedy będzie gotowy? Posmakuj go - musi Ci smakować.


Przygotowanie kapusty

Wytnij głąb kapuściany ;) - tak, masz dobre intuicje - to jest ta twarda część w miejscu gdzie kapusta była odcięta od korzenia. Wytnij go na kształt stożka. Zagotuj kapustę w wodzie, głąbem na dół. Nie za długo. Jak masz zbyt mały garnek żeby całą pokryć wodą - obracaj kapustą co jakiś czas. Jak długo gotować - zależy od kapusty. Poznasz po tym, że liście zaczynają odchodzić. Oddzieraj / odcinaj liście po kolei i odkładaj na bok. Możesz od nich odciąć twardą część - ten przewód od głąba, po to by łatwo się zawijało.

Przygotowanie gołąbków

Farsz nakładaj na liście, a dokładniej na miseczkę liścia w jej najszerszym miejscu i zwijaj w stronę wyciętego głąba. Farsz formuj w podłużny kształt, nie daj boże w kulkę - jak widziałeś kiedyś gołębia to wiesz jaki ma kształt. 


Dno garnka wyściełaj liściem kapusty. 


Zawinięte gołąbki układaj w garnku. Zalej gorącą wodą i gotuj przez 20 minut z liściem laurowym, wegetą / kostką rosołową, magi, zielem angielskim, koprem, itp. 


Następnie dodaj pelato lub przecier pomidorowy (100g). Gotuj kolejne 20 minut. To wszystko, gratuluję!


Podając posyp koperkiem i czekaj na komplementy oraz prośby o przepis :)

Dodatkowe informacje

- Pozostały farsz możesz z powodzeniem zamrozić o ile mięso nie było wcześniej mrożone.

- Wywar możesz zaciągnąć jeśli lubisz (ja nie zaciągam). W tym celu wyjmij gołąbki, przygotuj zaciąg (mąka  woda).

- Najlepiej smakują oczywiście na wiosnę - na młodej kapuście.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz