piątek, 3 maja 2013

Pierogi ruskie

Składniki
- proporcje: 2/3 twarogu, 1/3 ziemniaków
- dla 0.5kg twarogu, dodajemy 2 ziemniaki i 2 cebule
- 0,5 mąki

Przygotowanie farszu
- ugotuj ziemniaki

- zmiel ziemniaki i twaróg
- cebulkę zarumień na oleju i smalcu
- wrzuć wszystko do miski
- śmiało - dobrze dopraw pieprzem i solą
- dorzuć 1 jajko
- wymieszaj łyżką
- posmakuj i dopraw

Przygotowanie ciasta
zaparz mąkę wlewając po trochu wrzątek na mąkę w misce i mieszając - ciasto nie może być zbyt rzadkie ani zbyt gęste mówi teściówka - i bądź tu mądry :) wedlug mnie jest dość suche i mączne, na pewno nie takie jak na pizzę, dopiero po wbiciu jajka nadaje się do ugniatania
- poczekaj aż ostygnie -  naturalna przerwa na kawę
- posól
- wbij jajko
- rękoma zgnieć ciasto, wyciągnij na blat i ugniataj dosypując mąki w razie potrzeby. i znów ciastro nie może być ani zbyt rzadkie ani zbyt gęste - teściowa sprawdza to rzucając kulką o blat. ciasto jest dobre gdy po uderzeniu o stół jędrnie drga ;) - jeśli wiesz o czym mówię

Przygotowanie pierogów
- dla wygody podziel ciasto na pół, dla ka zdej z połówek po kolei
    - rozwałkuj
    - wytnij z ciasta krążki - ok 8cm średnicy
    - krążek załaduj centralnie ciastem
    - w zależności od preferencji ukształtuj pieroga:
        - na okrągło: kładąc na górę drugi krążek
        - na półksiężyc: składając krążek na pół
    - widelcem rozgnieć krawędź pieroga
- na patelni przyrządź boczek z cebulką
- pierogi wrzucaj na wrzątek, wyjmuj kiedy wypłyną nagórę
- podawaj z boczkiem i cebulką
- Odgrzewaj na patelni.


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz